top of page
Linus Lamberg Foto Privat.jpeg

"DET ÄR EN ENORM PÅFRESTNING PÅ KROPPEN"

Linus Lamberg var bara fyra år när han fick typ 1-diabetes. Idag kör han enduro på elitnivå – en både mentalt och fysiskt väldigt tuff sport som på grund av sjukdomen kräver extra mycket av Linus, och även hans team. I sommar väntar VM i hemstaden Skövde.


Hur funkar det att vara enduroförare och ha typ 1-diabetes?
– Det är en sport som kräver både mycket styrka och kondition. En endurotävling pågår ofta sju timmar i sträck, med några kortare servicestopp på tio minuter. Så det är en enorm påfrestning på kroppen, även om du inte har diabetes. Och mentalt måste du vara väldigt fokuserad hela tiden. För mig som har diabetes kräver det ännu bättre förberedelser innan ett lopp, för att mitt blodsocker ska hålla sig på en bra och jämn nivå.


Hur håller du koll på blodsockret när du är ute och kör en hel dag?
– Jag har en sensor på armen som är kopplad till min mobil, som i sin tur sänder mitt blodsockervärde till mina föräldrar och övriga i mitt team som är med under tävlingarna. Så de har koll på mitt värde hela tiden. Ligger mitt blodsocker för lågt ser de till att jag får i mig något under servicestoppen, det kan vara en smoothie, proteinbar, saft eller sportdryck. De flesta som kör enduro har en följeåkare, så även jag. Men skillnaden är att andra har det ifall något skulle hände med motorcykeln under loppet, men jag även har det ifall något skulle hända med mig på grund av min diabetes.


Hur laddar du inför en tävling?
– Jag som har diabetes måste tänka extra mycket på att ladda rätt inför ett lopp. Att dricka ordentligt och äta bra, så att mitt blodsocker ligger bra, för det kan pendla väldigt mycket och snabbt. Jag håller fortfarande på att testa mig fram till vad som funkar för just mig, och mina föräldrar har bra koll på vad jag bör och inte bör äta. För ligger jag inte rätt i blodsocker från början, då riskerar jag bland annat att få kramp i benen tidigt under tävling och min diabetes gör det svårt för koppen att hantera det.


Vad är det bästa med enduro?
– Allting! Dels själva loppen såklart, när man kör tänker man inte på något annat. Men även alla förberedelser runtomkring, att jag har så många bra människor med mig. Och att känna att jag utvecklas, att jag numera kör SM och VM. Jag kommer från en motorsportfamilj, så mina föräldrar är väldigt engagerade och med på alla tävlingar, vilket känns tryggt.


Vad är dina tips till andra unga med diabetes?
– Att våga och testa dig fram. Gå din egen väg och lyssna inte på andra, i alla fall inte på de som inte har någon koll på dig och din situation. Jag har fått höra från utomstående att jag får skylla mig själv om de går dåligt på tävlingar eftersom jag inte tränar tillräckligt hårt. Det är personer som inte har någon kunskap om diabetes eller vet hur mycket jag kämpar, och just därför väljer jag att inte lyssna på dem. Man ska omge sig med människor som hjälper, stöttar och vill en väl.


I juni väntar VM – i din hemstad Skövde. Hur taggad är du inför det?

– Det är otroligt roligt att köra på hemmaplan, den svenska publiken är helt enastående. Det är som en stor folkfest. För egen del ska jag se till att ladda på bästa möjliga sätt och hoppas att blodsockret ligger bra – och sedan är det bara full fart framåt.


Linus Lamberg
Ålder: 18 år
Bor: Skövde
Gör: Student och enduroförare
Linus på Instagram: @linuslamberg73

Text: Sara Palmkvist

Foto: Privat

Artiklen är även publicerad i tidningen Sticket.

Fler artiklar om diabetes.

Enduroföraren Linus Lamberg har diabetes: Project
bottom of page